Tetamu (tinggalkan jejak anda)

Rabu, Februari 11, 2009

Apa dah jadi nie???

Assalammualaikum............

Apa terjadi pada aku sejak dua menjak nie...??

Macam mana aku nak cite nie ek...sejak dua menjak nie, aku berbaik ngn ex awek aku dulu...aku kenal dia dah lama..rasanye dah 3 tahun aku kenal ngn dia.. couple ngn dia dulu 2 tahun pastu putus sekerat jalan...

Ntah macam mana ntah, kitorang boleh berbaik balik dalam tahun nie...pada mulanye, aku ngn dia ok je...tp bila dah lama tu aku rasa lain mcam...bkn pasal cemburu ke ape.. ni pasal diri aku sendiri...

Dulu masa kitorang couple, mmg la ada berangan nk kahwin umur awal..cam aku 27, dia umur 25..time tu kami nk kahwin...berangan je tu..hehe..

So..bila dah mula couple balik, aku ntah macam mana ntah saje je nk tgk dia..aku cakap nk tangguhkan kahwin..konon nk kahwin lambat la..hehe..aduh..berangan btol aku.. dia x terima. dia suruh aku cari org lain kalau nk buat macam tu..lagi pula mak dia nk bakal suami dia yg ada keja bgus, dapat jaga dia n lain2 la..

Pastu aku mula terfikir, adakah aku ni bleh jadi cam ape yg mak dia nak kan?? adakah masa depan aku ni terjamin nnti? mampu ke aku nak jaga anak orang n tanggung makan minum dia? warghhh..........fikir2 balik aku rasa aku belom bersedia utk semua itu..

jadi aku pon minta la putus baru2 nie sebab aku rasa aku tak mampu nak jaga dia lagi.. kami saling sayang menyayangi tapi tu la...sebab aku rasa diri aku belom sempurna lagi..aku perlu ubah diri aku..

bak kata Dr.Fadhilah Kamsah, barang yang lepas x sama ngn barang yg akan datang..hubungn akan jadi lebih cemerlang jika kita ubah cara pemikiran kita..ubah cara hidup kita..

atas sebb tu la, aku akan cuba ubah cara hidup aku, ubah cara pemikiran aku...insyaAllah suatu hari nnti aku akan jadi seorang insan yg lebih baik dari hari ini..

Abis cerita tu..ni lak cite pasal aku yang tetiba jadi x tentu arah..mungkin sebab selepas clash ari tu kot..lepas clash ari tu..aku teringt pada mak aku...aku menangis pada malam tu..ya..aku yang lelaki ni pon menangis bila teringt or rindu kat mak aku..huhuhu.. malu jugak..

aku msg pada mak aku pada mlm tu pukul 2.30 cam tu..aku cakap" along rindu kat mak...". keesokkan paginye, baru mak balas..tau ape dia cakap pada aku?

"Kalau rindu kat mak, solat jgn tinggal, blajar rajin2..nanti boleh hantar mak pi haji.."tu la kata2 dari mak aku..huhuhu..berlinangan air mata aku bila baca msg tu... Aku rasa korang pon paham perasaan aku time tu..dah la lama x jumpa sebab aku duduk kat bangi kerana masih study lagi..mak aku kat penang...

Aku demam...ditambah ngn tension x dapat kejar ngn study lagi..aku x pi kuliah selama seminggu.. Sekanrang nie, aku nak cuba ubah hidup aku..aku x mau jadi macam dulu lagi..aku nak tgk mak aku hepi je..aku nak jadi contoh kepada adik2 aku yang masih bersekolah lagi..

So..tu la sedikit sebanyak yang aku boleh cite ttg aku sejak dua menjak nie...kalo korang ade pape nk komen or bg nasihat kat aku supaya aku dapat berubah jadi yang terbaik, silakan....aku terima..

Salam...

7 comments:

Shahrul Hafizi berkata...

ak pn slalu gak nangis pasl mak ak
anak mak..he3

tp betul tu sab
dlm Al-Quran pn ad menyebut
yg manusia itu sndri mampu mengubah dirinya
ALLAH hnya memberi jln kpd Hamba-hambaNYA
trpulang lah pd kita sndri utk berubah
atau berada di takuk yg lama

apa2 pn
sbg sahabat ko
ak hrp ko sntiasa bahagia dunia akhirat~

Lord Sab berkata...

thanks fizie...
ko pon sama je ek ngn aku bila teringt kat mak...hehe..dah le besday kita pon same...hehe..

anyway,aku akan amik kata2 ko tu sbg smangt utk aku teruskan kehidupan yg penuh dengn cabaran ni..

thankss lagi sekali...
ko la shbt aku...

Tanpa Nama berkata...

upin dan ipin pn ade kta BTOL! BTOL! BTOL!

Tanpa Nama berkata...

salam..saudara sabri, ana nak komen pasal couple ni...saudara tau kan dalam islam tak de istilah couple...so, couple ni haram walau apa cara sekalipun..mesej pasal agama ke,bg tazkirah atau peringatan ttg Islam..sbb ikatan yg diredhai Allah hanyala melalui perkahwihwinan yg sah...harap2 saudara rajin2 bukak web iluvislam..kt ctu byk info2 islam bleh didpti...satu lg, saudara ckp blum bersedia utk berumahtangga,kan? ni la masanya tambah ilmu agama spy nnt bleh bimbing isteri n anak2...

Tanpa Nama berkata...

maafkan sy kalo komen sy ni mengecilkan hati saudara,tp kita kena tegur sesama Islam...ana pun x perfect..so, sama2 kita cuba perbaiki diri ke arah yg lebih baik...kalo dah ske kt seseorg tu dan yakin dia adalah jodoh kt,buat solat istikharah n terus jmpe mak ayah die..x perlu couple2 lagi..

Lord Sab berkata...

Salam..terima kasih diatas nasihat saudara/saudari itu..

saya tahu semua itu..tak mengapa, sy x kicel hati pon..lagipun itu adalah nasihat dari seorng sahabat kan...jadi ia akan saya jadikan panduan dlm menempuh cabaran hidup ini..
btol kata saudara/saudari tu...ada kawan sy jugak berfikiran seperti saudara/saudari..katanye bercinta selepas berkahwin lebih elok dari sebelum..

Jadi..dari itu, sy akan ikut kata2 sekalian... terima kasih..
Salam..

dia-itu-aku berkata...

ni cek,aku nak pesan...
hang kena cari dulu diri hang...
baru hang boleh kenal org len...
aku xmau sentuh bab2 agama..sbb hang sendiri tau yang mana terbaik untuk hang...pasai apa, smua yng dok berlaku kat atas hang ni adalah yng terbaik...HADAPI DENGAN SENYUMAN,carilah LASKAR CINTA yang SATU...

Catat Ulasan