Tetamu (tinggalkan jejak anda)

Jumaat, Februari 20, 2009

Nukilan Buat Ayah....


Ayah...
belum habis along nak karangkan dalam blog ni,
air mata along sudah mula menitis,
along teringtkan ayah..

Ayah..
ayah banyak berkorban demi along ngn adik2,
sentiasa bagi nasihat pada kami adik-beradik,
terima kasih,ayah..


Along masih ingat lagi.. setiap malam, ayah akan ajar kami adik beradik siapkan keje sekolah. .
Ayah sentiasa ada dan tengok2 kami ulangkaji pelajaran.
Ada sekali itu, along kena pukul dengan ayah sebab tak dapat buat matematik.. Ayah suruh along buat sampai la dapat,
ayah marah..tapi dalam ayah marah, ayah masih mengajar along dan tunjukkan pada along cara yang betul..


Along masih ingat lagi..lepas ayah balik keje petang tu,
ayah akan ajar along buat matematik..
Ayah nak along jadi seperti ayah..
Mak pun pernah kata, cuba jadi seperti ayah..
Usaha ayah tak pernah sia-sia..
kerana time tu, along dianugerahkan sebagai pelajar cemerlang dalam matematik dan adalah pelajar nombor satu dalam kelas..
Terima kasih, ayah..


Terpancar kebanggaan dalam senyuman ayah,
melihat along berjaya..
bila along kegagalan,ayah tak biarkan..
dengan kata azimat..ayah nyalakan semangat
restu dan doa ayah iringkan....


Ayah..
along masih ingat lagi cerita tentang ayah yang selalu ayah cerita pada kami adik-beradik..

Bila rumah kita blackout je,
kita akan duduk sama2 dekat ruang tamu menunggu lampu kembali terang..
Masa tu, ayah akan cerita keadaan ayah dulu.. Dulu, ayah nak belajar pun susah sebab tak ada lampu dan cuma diterangi cahaya lilin..
Keadaan ayah masa tu sangat susah.. ayah ada cerita, yang ayah takut nak cakap kat wan(datuk) untuk beli buku sebab memang tak akan dapat..
Tapi tu semua tak jadi penghalang pada kejayaan ayah sekarang..



Along sangat bangga ngn ayah...
ayah berjaya meneruskan pengajian walaupun dalam keadaan susah..
sekarang..ayah dah berjaya..dan mahu along mengikut langkah ayah..

Along tak pernah cakap jika nak kan sesuatu, sebab along tau dulu ayah pernah susah..tapi ayah sangat memahami dan berikan along ngn adik2 kemudahan..

Banyak pengorbanan ayah untuk kami......



Ayah…
semenjak kecil along dibesarkan bagai menatang minyak yang penuh
semenjak kecil along dimanjakan dengan belaian gurauanmu yang indah
semenjak kecil along diberi penghargaan umpama seorang raja

Ayah…
ketika along mengalah…
Ayah semangatkan along..

ketika along sakit..
Ayah penawar along..

ketika along bersedih..
Ayah air mata along..

ketika along ketawa...
Ayah riangkan along..

dan ketika ayah berduka?
Along harap alonglah penawar duka laramu...




Khas buat ayah, Mohd Hashim bin Abdul Rahman..

Ikhlas dari anakmu, Along..



12 comments:

niRDa berkata...

sdeynye bunyi..
iskk..jgn!!

Lord Sab berkata...

knape nie cik nirda??
sdey ke?

muhammad berkata...

wah baguih hg nie..
Mcm nie la anak abah...
kte abah hg ble die bc cite nie...
hg mmg ade talent...
blh jd mcm Osman Awang...
ataupun...
Osman fahmi...
ataupun...
En. Fahmi...
hehehehe

muhammad berkata...

ok...itu ulasan pusingan pertama
nk lg..
kne blanja aku ns goreng esok...
syrt ns gorengtu..
mesti hg yang masak...
hehehe..
kalo sedap...
abih...
kalo tak...
jd isi plastik itam....

NaaM berkata...

wa..terharu cek membacanye...
huhu...aku jd homesick ko tau...
aku nak blik umah rsnye...
wargh.......nak blik....

.a.k.u.a.d.a.L.a.H.a.k.u. berkata...

.WAAaaa...

.cedeYnHYEr...

.nak NANGis gaK.

.BAnGGa aYAh saB ntI.

=)

Lord Sab berkata...

kenapa korang semua sedih2 nie? cian kat korang...sedih sgt ke blog sab nie..huhu..

sab cuma nk berkongsi je...kita kena syg pada ayah kita semasa mereka masih ada lagi nie...

so..pada sape2 yg dah teringt kat ayah masing2, g la cepat2 phone.. okey..tata..

Salamun Alaikh..

Tanpa Nama berkata...

aku bangga dengan kamu!!!!

farhana berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
nadey berkata...

dulu aku xsiap keje sek ayah aku buatkn smpai pg..
then aku bgun pg aku g sek tgk sume dah siap

pastu ckg tanye tulisan awak chantek nadirah
hahahaha

Lord Sab berkata...

ape ar ko nadey...hahaha...
ko menceria kan blog aku..hehe...

ryza85 berkata...

sedey....

Catat Ulasan