Tetamu (tinggalkan jejak anda)

Sabtu, Februari 21, 2009

Khas untuk mak....

" Along dah sembahyang belum? "
"dah pukul berapa ni? "
"berapa kali nak kena bagitau?"

itu lah kata-kata dari mak.. aku masih ingat lagi..hehe..
selalunye, bila mak kata macam tu..aku selalu tak endahkan.. lepas tu, mak akan cakap...
"kalo tak nak mak berleter, jangan la buat benda mak x suka.."



Mak...
Mak..Mak..

Along rindu kat mak. Along tau..along banyak buat salah ngn mak..along minta maaf.. Along selalu ikut kata mak.. Along tak nak jadi anak derhaka.. Dari along kecil, sampai along dah besar sekarang.. Mak sentiasa ada bersama along.. bila along sedih, mak akan hiburkan along.

Dari dulu, along sentiasa ikut cakap mak..along x kisah apa kawan nak kata pada along.. Along pernah di ejek, "anak mak" oleh kawan-kawan sekolah along dulu.. Along masih ingat, kawan-kawan ejek along "duduk bawah ketiak mak" bila along x dapat iku
t pergi rombongan sekolah. Along faham..mak sangat ambil berat pada diri along.. Mak tahu apa yang terbaik untuk diri along dan sebab tu la, along sentiasa dengar kata2 mak..

Ada sekali tu, along bawa kawan perempuan balik jumpa mak..along minta kat mak nk kuar jalan ngn budak perempuan tu. Along tau berat hati mak untuk benarkan along kuar ngn budak perempuan..lagipun tu kali pertama along buat macam tu.. Mak tegas pada along.. "ni kali pertama dan kali terakhir buat macam ni..lain kali jangan buat lagi.."

Sebab tu, walaupun along couple ngn sape pun, along x kan jumpa mereka..kuar jalan2 seperti couple2 yang lain..ape lagi nak tengok wayang sama2.. Along ikut kata mak... along sayangkan mak..

Bila along dah diterima masuk ke universiti ni..along jadi rindu pada mak.. Rindu pada senyuman mak, rindu pada gelak tawa mak bila along usik mak.. Along selalu bergurau dengan mak kan? along nak tgk mak selalu h
epi dan tersenyum ngn telatah along ngn adik2...

Cuti hari tu, along balik penang jumpa mak dan keluarga..nak lepaskan rindu...hehe.. Mak marah pada adik-adik..mak berleter pada mereka...tapi along tersenyum tengok mak berleter... Mak nak tau kenapa? Sebab along rindu nak tengok mak berleter..kalau dulu, along selalu kena leter ngn mak..sejak along dekat uni
versiti nie, along dah lama tak dengar leteran dari mak.. Adik-adik along ketawa je time tu, bila tengok along ketawa tgk mak...


Mak..
Setiap deras degupan jantung along,
Mak mampu merasanya
Ketika along..
Sedih
Gembira
Gelisah
Naluri ibumu
Bagaikan sebati dalam diri along.

Ketika along sedih,
Maklah ubat kepada duka lara along
Menceriakan dan menghakis
Perasaan yang melunturkan
Semangat along..

Mak..

Selagi hayat dikandung badan
Along akan sentiasa mendampingi mak
Membelai dan menjaga mak hingga ke hari tua

Mak..

Along tahu kasih sayang yang along curahkan kepada mak
Tak setanding kasih sayang mak kepada anaknya
Namun, terimalah keikhklasan along
Untuk menyayangi
Insan yang mulia ini, Mak..


Khas untuk mak, Aminah binti Mohabab..

" Sesungguhnye syurga di bawah telapak kaki ibu.."

Dari anakmu, Along...

11 comments:

hafizah berkata...

hehehe klakar pulak aku baca nukilan ko nie..tak sangka ko "anak mami"...hehehe aku rase ko lelaki melayu terakhir sebab lelaki sejak akhir zaman nie mana pernah nak mendampingi ibu...bagi depa lebih baik kuar ngan pompuan daripada ibu dia sendiri...hehehe beruntung saperr dapat ko yerrkkk...hahahah

Lord Sab berkata...

hahaha..ikut suke korang nk kata apa..janji aku syg kat mak aku..hehe.. kuar ngn perempuan yg blm tentu jodoh kita, nk buat ape..baik aku tetap bersama ngn mak aku yg dah mmg jelas mak aku n hubungn tetap.. masa mak ada la kita nk tunjukkan rasa syg kita pada mereka...

aku harap, mak aku dapat baca nukilan2 dari anak dia nie..

Tanpa Nama berkata...

aku sedey ngn coretan ni...nak tepon ma aku jgak...esok aku kol lame2....mggu depan aku nk balik jugak..xkesah la dorg kate ape...2 mggu sakli aku balik mst dorg bising...aq peduli...!!!
mama ayah~~~

NaaM berkata...

ko ni sab..saje nak wat aku b'tambh homesick...dah la aku ni lau rs nak blik,sume keje x wat...nmpk je ok dlm kls..hakikatnya, hnya aku yg tau..hehehe...dah la ukm xde cuti da...bile ntah aku nak blik ni...

farhana berkata...

Awak ni bagus betul la!Susah nak tengok orang macam awak sekarang ni.Saya tabik Springg kat awak!em...dah la tu kot,tak tahu nak gi tahu ape lagi.Assalamualaikum.

adahuyss berkata...

huhu..bgus gle ko...

LiYaNa berkata...

xdak apa nk cakap melainkan.... bertuah mak awk ada anak cmni...

Lord Sab berkata...

thanks semua...sab sgt hargai ape korang ckp..thanks..

muhammad berkata...

sab naper kita kuar aritu ko tak bawak aku jupa mak ko pun,dahla kita dah banyak kali keluar keluar gi beli makanan, gi LM, gi KWIK gi maner ntah agi..dah banyak aku keluar ngan ko...aku rasa bersalah plak ngan mak ko...aku gi mintak maap erk...

nadey berkata...

mak ko cun seh
wei aku phm doh bile jauh d family mmg cmni
tp kalo aku dah bc bdk2 sek ko ejek ko anak mami
maknenye ko mmg manje
ko mmg manje pon.....hehehhehe
dulu ko dok kkm ko dok bwh ketiak aku kn??
hehhe
jgn lupe bau2 aku tu hehehhe

Lord Sab berkata...

uwekkk!!!!!
xde maknanye ak dok bawah ketiak ko lak...
uwekk!!! wekkk.!!!!
waaaa.....sape kata ak anak manja???huhuhu..

Catat Ulasan